Dlaczego neandertalczycy rzadko mieli próchnicę

Prawdopodobnie nie dieta, ale odmienna niż u człowieka współczesnego flora bakteryjna jamy ustnej była przyczyną niskiej zachorowalności na próchnicę u neandertalczyka – stwierdził dr Arkadiusz Sołtysiak z Instytutu Archeologii Uniwersytetu Warszawskiego. Dotychczas przeważał pogląd, wedle którego neandertalczyk żywił się pokarmami o niskiej zawartości cukru, co miało spowodować mniejsze zagrożenie próchnicą.

– Neandertalczycy rzadko cierpieli na próchnicę. Do tej pory stwierdzono jedynie pięć ubytków na około 1300 znalezionych zębów neandertalskich. Było to dotychczas wyjaśniane jako efekt diety ubogiej w cukier. Ostatnio jednak okazało się, że bliskowschodni neandertalczycy spożywali sporo pokarmu pochodzenia roślinnego, w tym bogate w cukier daktyle, które współcześnie są pokarmem bardzo sprzyjającym rozwojowi próchnicy – wyjaśnia PAP dr Sołtysiak.
Zdaniem dr. Sołtysiaka jest możliwe, że niski poziom próchnicy u neandertalczyków nie wynikała z diety, tylko z braku we florze bakteryjnej jamy ustnej bakterii Streptococcus mutans i być może również innych gatunków bakterii powodujących fermentację cukrów i produkujących kwas mlekowy, który rozpuszcza szkliwo. Badania genetyczne sugerują, że Streptococcus mutans to relatywnie młody gatunek, który prawdopodobnie pojawił się już po wymarciu neandertalczyków.

 ŹRÓDŁO:   http://archeowiesci.pl/wp-content/uploads/2012/04/Homo-neanderthalensis.jpg

Reklamy

Skomentuj

Proszę zalogować się jedną z tych metod aby dodawać swoje komentarze:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s